Koningsdag kleding

Koningsdag kleding

Koningsdag, wanneer is dat?
Koningsdag wordt gevierd op 27 April. Vanaf 2014 vieren de Nederlanders Koningsdag op 27 april, de verjaardag van onze koning Willem-Alexander.

Waarom vieren we Koningsdag?
We gaan terug naar het jaar 1884, in dat jaar vond de  regering dat we een nieuwe nationale feestdag nodig hadden om ons het gevoel te geven dat we een eenheid zijn in Nederland (voorheen was dat Waterloodag, maar de herinnering naar die veldslag was inmiddels erg vervaagd). Deze eerste nationale feestdag was op 31 augustus 1885, de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. In die tijd  noemden de Nederlanders  het  Prinsessendag. Dat veranderde toen onze prinses in 1890 een  koningin  werd. Vanaf die tijd noemden we het Koninginnedag.. Dit werd 50 jaar lang op 31 augustus gevierd als feestdag.

In 1948 werd Juliana koningin en vanaf die tijd vierden we Koninginnedag op haar verjaardag 30 april. Haar dochter, Beatrix werd koningin op 30 april 1980.  Zij heeft toen gekozen om Koninginnedag niet op haar eigen verjaardag te vieren, maar  op de verjaardag van haar moeder. De verjaardag van Beatrix viel namelijk op 31 januari  en misschien niet het meest ideale moment van het jaar om allemaal buitenactiviteiten te doen.

Het is dus aannemelijk dat mede daardoor is gekozen om het op 30 april te vieren. Willem-Alexander is geboren op 27 april 1967 en werd benoemd tot koning op 30 april 2013. Sindsdien heet het feest Koningsdag en vieren we het op zijn verjaardag te weten:27 april, maar 30 wat uiteraard ook prima geweest.

Hoe wordt dit feest gevierd?
Koningsdag is een nationale feestdag. Dat wil zeggen dat iedereen op die dag nagenoeg iedereen vrij is, want door alle activiteiten zijn er juist ook heel veel mensen aan het werk om iedereen te voorzien van hapjes en drankjes (zoals oranjebitter).Verschillende leden van de koninklijke familie gaan samen met de Koning het land in. Meestal bezoekt de Koninklijke familie twee gemeenten. Langs de route die onze koninklijke familie aflegt zijn veel evenementen, sport- en zangdemonstraties en markten waar de koninklijke familie gaat kijken. In de rest van Nederland zijn tijdens Koningsdag veel evenementen zoals vrijmarkten (ook wel kleedjes markten genoemd), muziekevenementen en andere activiteiten die de mensen in Nederland vermaken. Uiteraard wordt de vlag uitgehangen op Koningsdag met, de oranje-wimpel, want dit is de kleur van het Nederlandse koningshuis. Nederlanders dragen nagenoeg allemaal iets oranjes in hun kleding. Sommigen gaan ‘all the way’ en anderen doen dat iets meer ingetogener.


Kleding voor Koningsdag
Het Nederlandse koningshuis draagt de naam: Huis van Oranje. Deze kleur is dan ook de nationale kleur van Holland. Tijdens Koningsdag is het gebruikelijk om oranje kleding aan te trekken, vaak zelfs met oranje pruiken of schmink. Naast oranje kleding gaan mensen op die dag ook wel verkleed als de Koning of als prinses. Echt uniek is het natuurlijk om als leeuw (ons koningshuis gebruikt zijn familiewapen als herkenbaar symbool. Dat bestaat uit De leeuw wat staat voor moed) te gaan of de kleuren van onze Nederlandse vlag in de kleding te verwerken.

Leuk weetje
De naam Oranje (en daarmee de kleur) is gekoppeld aan het koningshuis omdat de stamvader Willem de Zwijger op elfjarige leeftijd het in Frankrijk gelegen prinsdom Orange erfde. Willem, zoon van een graaf, mocht zich toen Prins noemen, en Willem van Nassau werd toen Willem van Orange.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Veilig betalen met: Betaallogo's